Als u van plan bent off-plan onroerend goed te kopen, let dan op deze veel voorkomende fouten.
1. Betaling van een aanbetaling zonder bankgarantie of verzekeringsbewijs van een erkend solvabel bedrijf.
Betaal GEEN cent zonder een individueel certificaat op naam van garantie of verzekering te ontvangen.
Bewaar alle betalingsbewijzen. Betaal niet contant, het wordt niet gegarandeerd als er iets misgaat.
Als u nooit een bankgarantie hebt gekregen en uw geld bent kwijtgeraakt, zult u blij zijn te horen dat er recente resoluties van het Hooggerechtshof zijn in het voordeel van de kopers om de Bank hiervoor verantwoordelijk te stellen.
2. Het niet controleren van de kredietwaardigheid van de verkoper.
Het gaan voor een aantrekkelijke prijs kan een vergissing zijn. Een onrendabele aanbieding loopt het risico niet te worden voltooid. Een verkoper die eerdere schulden heeft, kan in de verleiding komen om uw geld af te trochelen.
3. Het niet bekijken van de andere bouwprojecten van de verkoper.
Het niet zien van de andere gebouwen van de verkoper is een onnodig risico. Hoewel het geen garantie is, is het altijd goed om mensen te ontmoeten die appartementen van dezelfde verkoper hebben gekocht om erachter te komen of er problemen waren en hoe deze werden opgelost.
4. Bezweiken onder de druk van de verkoper.
Argumenten als “het is de laatste”, “morgen kan de prijs stijgen” zijn manieren om je onder druk te zetten en meestal is een leugen. Een overhaaste beslissing kan een dure zijn.
5. De verkoper niet om de vereiste informatie vragen.
Afhankelijk van in welke autonome regio u zich bevindt, is er een stukje verplichte informatie dat naar waarheid moet worden verstrekt. Uw onafhankelijke advocaat zal dat voor u controleren.
6. Geen specifieke opleverdatum het contract laten opnemen.
Dit is essentieel omdat het dát moment bepaalt waarop u het betaalde geld wel of niet kunt terugvorderen als u de levering die dag niet ontvangt. Sta geen open voorwaarden toe, zoals ‘in het derde kwartaal van 2018 met de mogelijkheid van verlenging’. De ontwikkelaar is verplicht om de leverdatum vast te stellen.
7. Niet vragen om een kopie van de hypotheek van de promotor waarin iemand kan worden gesubrogeerd.
Voordat u een contract ondertekent, controleert u de hypotheekvoorwaarden. Vraag om een schriftelijke kopie en controleer of de voorwaarden correct zijn. Bijvoorbeeld de rentevoet, de term commissies …
8. Impulsief beslissen.
Dit wordt een van de grootste aankopen van je leven. Haast je niet naar binnen. Denk aan alles.
9. Niet controleren bij de bank van de verkoper of de derde rekening dat in het contract is opgegeven wel degelijk in deze vorm bestaat.
Een goede verkoper is eerlijk en transparant. Vraag naar de bankrekeninggegevens van de leverancier, controleer bij de bank of de gegevens correct zijn. Vraag om een certificaat dat u later misschien nodig heeft.
10. Reclame niet laten opnemen in het contract.
Alles wat u door advertenties wordt beloofd, maakt deel uit van het contract. Bevestig het, sla het op, neem het op in elk document dat u ondertekent.
In veel landen is het normaal om naar een onafhankelijke advocaat te gaan om te controleren of alles correct is.
Hier in Spanje hebben veel mensen nu spijt dat ze niet zijn gegaan voordat ze de reservering hebben ondertekend.
Wees veilig, geen spijt. Gemoedsrust voor u en uw gezin.