fbpx
Afstand doen van erfenis

Afstand doen van erfenis

Als je een vraag hebt over dit onderwerp, neem dan contact met ons op

7 advocaten nu online

Is het ontvangen van een erfenis het beste voor mij?

Kun je een erfenis weigeren? Zo ja, wie zou mijn deel erven?

Afhankelijk van wat er in het testament van de overleden staat; en het toepasselijke recht van de erfenis, kunnen de goederen en bezittingen worden verdeeld onder de andere erfgenamen of ze kunnen worden verdeeld onder de kinderen van de persoon die afstand heeft gedaan van de erfenis. Zij, evenals de persoon die afstand heeft gedaan van de erfenis, hebben ook het recht om de erfenis af te wijzen.

Wanneer moet ik afstand doen van het erfrecht?

In Spanje kunt u dit doen voor de notaris, aangezien de eigendommen en schulden van de overledene zullen worden geërfd. Er zijn gevallen waarin schulden de activa van de overledene overschrijden. In dit geval zou u afstand te doen van de erfenis.
Maar let op; je zou zelfs de erfenis kunnen accepteren, met uitzondering van het ‘voordeel van inventaris’. In dit geval zou u alleen erven als de schulden niet hoger zijn dan het te erven bedrag.

Hoe zie je af van een erfenis?

Op advies van uw advocaat kunt u afstand doen van een erfenis voor een notaris.
Zijn er andere gevallen waarin u uw erfenis kunt verliezen?
Er zijn gevallen waarin overerving moeilijk te behandelen is als gevolg van de schulden van een van de mede-erfgenamen, aangezien de schuldeisers het voor alle begunstigden moeilijker zullen maken. Als er veel schulden waren, zou je misschien niets kunnen erven.
Je kunt ook je erfenis verliezen als het testament van de overledene niet op de juiste manier was opgesteld of als het testament niet duidelijk in jouw voordeel was.
Dingen waarmee u rekening moet houden voordat u een erfenis accepteert of afstand doet:
• Voordat u een erfenis accepteert of afstand van doet, moet u juridisch advies inwinnen; praat met uw advocaat, zodat hij alle checks kan doen voordat u een beslissing neemt.
• De gevolgen van het afstand doen van een erfenis zijn niet altijd hetzelfde; het kan niet alleen invloed op u hebben, het kan ook mogelijke mede-erfgenamen beïnvloeden; uw advocaat kan u hierover adviseren.
• Voer geen handelingen uit op het te erven eigendom dat kan worden beschouwd als acceptatie van de erfenis.
• Als gevolg van het toepasselijke recht in Spanje kan afstand doen van de erfenis de andere potentiële erfgenamen schaden indien zij van plan zijn deze te aanvaarden.
• Doe niets totdat u absoluut zeker bent van uw beslissing, omdat de afstand en acceptatie van erfenis onomkeerbaar zijn wanneer ze worden ondertekend voor een notaris.
Voor erfgenamen zal het altijd gemakkelijker zijn als de overledene zijn nalatenschap op orde heeft achtergelaten, met instructies die moeten worden opgevolgd, en er geen verborgen schulden zijn.

Hoe kan ik deze problemen in de toekomst voor mijn erfgenamen voorkomen?

het is altijd raadzaam om juridisch advies in te winnen voordat u uw testament (Spaanse testament of internationale testament) maakt, de juiste organisatie van uw eigendommen en bezittingen en  eventuele toekomstige problemen minimaliseert; daarnaast is het raadzaam om een onderzoek te doen om de successierechten die verschuldigd zijn voor de erfgenamen te minimaliseren (implicatie van het verblijf van de betrokken personen). Uw advocaat kan u helpen met al deze stappen om de toekomst van uw dierbaren te beschermen.

Naar informatie zoeken

Als je een vriend hebt of iemand kent die mogelijk geïnteresseerd is in dit onderwerp, kun je deze tekst delen of verzenden via deze knoppen::

Heeft u meer informatie nodig? We zijn er om je te helpen