fbpx
Uitspraak Europees Hof inzake IRPH

Uitspraak Europees Hof inzake IRPH

Als je een vraag hebt over dit onderwerp, neem dan contact met ons op

7 advocaten nu online

Er is een uitspraak van het Europese Hof, wat nu zal leiden tot een stroom van klachten.

Veel hypotheken in Spanje worden beïnvloed door IRPH. Deze index, in tegenstelling tot EURIBOR, is constant blijven stijgen, waardoor leningen duurder werden zonder de mogelijkheid om te profiteren van de significante dalingen van EURIBOR. De IRPH is vandaag zelfs twee procentpunten hoger, terwijl de cijfers van EURIBOR negatief blijven.
Het arrest van het Europese Hof van Justitie heeft uiteindelijk bepaald dat de IRPH niet zal worden uitgesloten van het toepassingsgebied van de Europese richtlijn betreffende oneerlijke bedingen.
Dit betekent dat het belangrijkste argument van de bank  “omdat de bekende index werd gereguleerd door de Bank van Spanje”, wat betekent dat het niet als oneerlijk wordt beschouwd, geen solide argument op zich is, daarom moeten de rechtbanken per geval onderzoeken of de IRPH van de hypotheek met een gebrek aan transparantie is toegepast.
Dit langverwachte oordeel corrigeert de huidige doctrine van het Spaanse Hooggerechtshof, waarbij de rechtbanken van eerste aanleg verantwoordelijk zijn voor de beslissing, die zich tot nu toe beperkten tot de toepassing van het laatste oordeel van het Hooggerechtshof, dat bepaalde dat de IRPH-index legaal was vanwege de regulatie door de Spaanse Bank.
Het zijn de Spaanse rechters die zullen controleren of de banken die deze index hebben gebruikt, hun klanten voorafgaand aan het afsluiten van de hypotheek transparant hebben geïnformeerd.
Caixabank, BBVA, Bankia, Santander en Sabadell zijn het zwaarst getroffen. Geschat wordt dat de mogelijke schade aanzienlijk zal zijn, maar het Europese Hof heeft met dit arrest de voorkeur gegeven buiten de deur te blijven en de banken geen beslissende slag toe te brengen.
De getroffen consumenten, die geduldig op deze aanstaande resolutie hebben gewacht, kunnen nu hun claim met grotere garanties indienen, omdat elk onderzoek van geval tot geval afhankelijk is, wat betekent dat u de kans krijgt om de oneerlijkheid van de IRPH-index die op uw hypotheek van toepassing was te betwisten.
Bij Pellicer & Heredia Lawyers advideren we u om deze mogelijkheid om uw geld terug te eisen niet te laten liggen. Wij kunnen u hierbij begeleiden en advideren, de haalbaarheid van uw claim onderzoeken en gedurende het hele proces met uw bank onderhandelen.
Als u denkt dat u mogelijk bent benadeeld door de IRPH-index, neem dan contact met ons op en wij zullen u snel en efficiënt antwoord geven op de vraag  hoe u uw claim kunt indienen met deskundige advocaten.

Naar informatie zoeken

Als je een vriend hebt of iemand kent die mogelijk geïnteresseerd is in dit onderwerp, kun je deze tekst delen of verzenden via deze knoppen::

Heeft u meer informatie nodig? We zijn er om je te helpen