fbpx
Spaans successierecht

Spaans successierecht

Als je een vraag hebt over dit onderwerp, neem dan contact met ons op

7 advocaten nu online

Zoals u waarschijnlijk weet, is het Spaanse successierecht een belasting op de goederen van iemand die is overleden, net zoals in veel andere landen. Deze belasting omvat eigendom, geld en andere soorten bezittingen.
We zijn ons er ook allemaal goed van bewust dat Spanje, net als het grootste deel van Europa, ernstige financiële problemen heeft en dat de staat daarom een nieuw beleid en nieuwe belastingen heeft ingevoerd om het tekort te helpen compenseren, waaronder de Spaanse successierechten.
Dit varieert in de 17 autonome regio’s van Spanje, en dus variëren beleid en belastingniveaus volgens de wetten van lokale gemeenschapsregeringen.
De Comunidad Valenciana (regering van de regio Valencia, waaronder Alicante, Valencia en Castellón) heeft een aantal fiscale beleidsmaatregelen herzien. Een van de belastingen die is herzien, is de Spaanse erfbelasting (IHT).
Veel mensen weten dat dit in Spanje ingewikkelder en mogelijk duurder is dan in Nederland. Dit is echter niet noodzakelijkerwijs het geval, omdat de successierechten in Spanje en Nederland totaal verschillend zijn.
Dit is nu nog belangrijker geworden omdat de belastingniveaus zijn herzien en de toeslagen zijn aangepast. Nogmaals, het is belangrijk om erop te wijzen dat deze belasting sterk verschilt van regio tot regio en met deze juridische informatie benadrukken we vooral de veranderingen in de regio Valencia.

Spaanse successierechten

Voor de wijziging, die op 6 augustus 2013 in werking trad, wetsdecreet 4/2013 van 2 augustus in Spanje werd gepubliceerd, was het mogelijk om emissierechten tot 99% toe te passen. Dit is nu teruggebracht tot 50%, wat alleen van toepassing zou zijn op bepaalde familieleden. Deze belastingvrije vergoedingen zijn afhankelijk van de relatie van de begunstigde met de erflater, of zelfs de samenstelling van de bezittingen.
Groep 1. Kinderen jonger dan 21 jaar: u kunt een vergoeding van € 47,859 aanvragen. Dit omvat ook geadopteerde kinderen.
Groep 2. Kinderen ouder dan 21 jaar, kleinkinderen, echtgenoot en ouders of grootouders: u kunt een vergoeding van € 15.957 aanvragen. Dit omvat ook geadopteerde kinderen.
Groep 3. Broers en zussen, tantes en ooms, nichten en neven, schoonouders en hun nakomelingen: u kunt een vergoeding van € 7.993 toepassen.
Neven, alle andere familieleden, ongehuwde partners en niet-verwante partners: er kan geen toeslag worden toegepast op uw vermogen.
Naast deze groepsclassificatie zijn er ook andere toeslagen voor de Spaanse successierechten, zoals de vermindering van 100.000 euro op de Spaanse successierechten voor kinderen en echtgenoten, die zelfs kunnen oplopen tot 156.000 euro voor kinderen jonger dan 26 jaar oud. Ten slotte is er nog een vermindering als het belangrijkste woningbezit van de erflater wordt geërfd en de erfgenaam niet binnen 5 jaar verkoopt.
Het werkelijke financiële basiscijfer is echter gestegen en dus worden de werkelijke definitieve vergoedingen berekend met behulp van een aantal gecompliceerde factoren met betrekking tot de relatie met overleden, leeftijd, woonplaats etc. Ook is er in Spanje geen vast erfbelastingpercentage toegepast op het landgoed. De belasting wordt berekend op een aflopende schaal.
Houd er rekening mee dat, afhankelijk van verschillende omstandigheden, de successierechten die op het landgoed moeten worden toegepast, die van de Autonome Comunidad zijn (d.w.z. Comunidad Valenciana of een van de 17 die in Spanje bestaan) of die van het Spaanse Central Estate. Elke Autonome Comunidad, evenals de Spaanse centrale staat, heeft verschillende regels met betrekking tot de successierechten, waarover we in dit artikel geen commentaar kunnen geven.
Het zou zeer raadzaam zijn om financieel advies te ontvangen over hoe u de successierechten op uw Spaanse landgoed kunt verminderen. Er zijn verschillende manieren om dit te voorkomen (d.w.z. door landgoederen gelijk te maken). Om die redenen is het van vitaal belang om professioneel advies in te winnen om uw potentiële blootstelling aan deze belasting te begrijpen.
Dit is een goed moment om uw financiële en fiscale planning te herzien en informatie van professionals te krijgen,

Naar informatie zoeken

Als je een vriend hebt of iemand kent die mogelijk geïnteresseerd is in dit onderwerp, kun je deze tekst delen of verzenden via deze knoppen::

Heeft u meer informatie nodig? We zijn er om je te helpen