fbpx
Testamenten en successierechten

Testamenten en successierechten

Als je een vraag hebt over dit onderwerp, neem dan contact met ons op

7 advocaten nu online

Leer alles over de nieuwe Europese wet en de successierechten.

In dit artikel bekijken we het zeer belangrijke onderwerp van het maken van een Spaanse testament, de nieuwe Europese wet en de successierechten. Sinds het opzetten van al onze kantoren in de provincie Alicante, zijn we verrast door het aantal mensen dat naar ons is gekomen om te vragen of het nodig is om een testament in Spanje te maken met betrekking tot hun Spaanse bezittingen.

Heb ik een Spaans testament nodig?

Het antwoord hierop is absoluut ja. Het is vooral belangrijk voor alle eigenaren van onroerend goed om een testament te maken, maar anderen moeten ook hun positie overwegen.
Als u in Nederland geen testament opmaakt, heeft de wet speciale regels die de verdeling van uw vermogen bepalen. Deze regels kunnen betekenen dat uw bezittingen op een heel andere manier worden verdeeld dan u zou hebben gewild en dat uw nalatenschap de erfrechtprocedure moet doorlopen.
In Spanje is de situatie hetzelfde, met een extra factor. Uw erfgenamen zullen te maken krijgen met een vreemde taal en een ander juridisch systeem, inclusief de noodzaak voor elk om een NIE verkrijgen, alle juridische papieren doorlopen en successierechten betalen, afhankelijk van de persoonlijke omstandigheden (fiscaal ingezetene, niet-ingezetene) , de waarde van de bezittingen, woonplaats enz …).

Reden te meer om alles zo goed mogelijk van te voren te regelen.

Sommige mensen nemen hun Spaanse bezittingen op in hun Nederlandse testament. Dit is wettelijk mogelijk, maar zal moeten worden gelegaliseerd in Spanje. Het ongemak van deze situatie is dat het een lange en kostbare procedure is.

Wat is je beste advies?

Mijn advies over dit onderwerp is om twee afzonderlijke testamenten te hebben, een in Nederland voor uw Nederlandse bezittingen en een in Spanje voor uw Spaanse bezittingen of u kunt een internationaal testament opmaken in Spanje, dat wereldwijde bezittingen bestrijkt.
Het opstellen van een testament in Spanje duurt niet lang en is niet duur, en zal uw erfgenamen zeker veel tijd, problemen en geld besparen. Vergeet niet de fiscale implicaties ervan (successierechtenplanning) die zullen variëren afhankelijk van verschillende kwesties: verblijf van de overledene en erfgenamen, erfwaarde en aantal te erven eigenschappen, aantal erfgenamen en relatie binnen het gezin, woonplaats , enz…

Wat is de procedure – de service die wij bieden?

We kunnen u tips en advies geven over het maken van uw testament. Wij zullen u voorzien van een standaard testformulier, dat vervolgens wordt aangepast aan uw specifieke situatie. Vervolgens stellen we een ruwe schets op en zullen we, na uw akkoord, een afspraak maken bij de notaris om het definitieve document te ondertekenen, waardoor het openbaar wordt.

De informatie wordt verzonden naar het centrale register in Madrid. Dit biedt duidelijke voordelen voor alle betrokkenen.

Als u uw Nederlandse testament wilt veranderen terwijl u in Spanje bent, en u niet alleen voor dit doel naar Nederlans wilt reizen, is mijn aanbeveling om een internationaal testament op te stellen die geldig is in Spanje en in Nederland. Het testament moet in het Nederlands en het Spaans worden opgesteld en vermelden dat het wereldwijde bezittingen dekt.

Wat ontvang ik?

U krijgt een gewaarmerkt afschrift (origineel blijft op het notariskantoor) en ons advies is dat u uw erfgenamen en advocaat in Nederland of het thuisland hiervan op de hoogte stelt en het vervolgens ver weg stopt. Nu kunt u ontspannen, wetende dat alles is geregeld en dat zodra u uw familie hebt verlaten alles goed is geregeld.

Is een buitenlandse testament geldig in Spanje?

Ja, maar je zult een gecompliceerd, tijdrovend en duur proces moeten doorlopen, en het is duidelijk beter en sneller om een Spaanse testament te maken om je activa in Spanje af te stoten. Het is een manier om een lang, duur en onnodig proces voor alle erfgenamen te besparen.

Naar informatie zoeken

Als je een vriend hebt of iemand kent die mogelijk geïnteresseerd is in dit onderwerp, kun je deze tekst delen of verzenden via deze knoppen::

Heeft u meer informatie nodig? We zijn er om je te helpen