fbpx
Wat gebeurd er als je geen testament in Spanje hebt

Wat gebeurd er als je geen testament in Spanje hebt

Als je een vraag hebt over dit onderwerp, neem dan contact met ons op

7 advocaten nu online

We zijn altijd verrast door het aantal mensen dat er niet aan denkt hun testament te actualiseren terwijl ze in Spanje wonen.
Het is heel belangrijk om een testament te hebben, vooral als u een onroerend goed in dit land bezit, omdat de Spaanse wet heel anders kan zijn dan die in uw eigen land. Wat gebeurt er als je geen testament hebt in Spanje?
Ten eerste, zelfs als u een testament hebt voor uw vermogen thuis, wordt uw vermogen in Spanje anders behandeld. Een buitenlandse testament wordt erkend in Spanje, maar het proces is ingewikkeld, duur en tijdrovend voor de erfgenamen. Je geliefden zullen niet alleen met een andere taal moeten omgaan, maar ook met een ander systeem, en alle noodzakelijke juridische processen moeten doorlopen. Het is verre van ideaal in een moment van verdriet; bijvoorbeeld het verkrijgen van een NIE (Foreigners Identification Number) en het betalen van successierechten, die van regio tot regio verschillen.
Als u wilt dat uw testament uw wensen weerspiegelt, raden we u ten zeerste aan om een internationaal testament te laten maken met wereldwijde activa; of een Spaans testament die uw bezittingen in Spanje dekt, maar niet die welke u in het buitenland heeft. Door dit te doen, verlaat u alles zo georganiseerd mogelijk en zorgt u ervoor dat uw beslissingen en wensen worden vervuld.
Ook als u uw huidige testament wilt wijzigen terwijl u in Spanje bent, maar u om die reden niet naar uw thuisland wilt terugreizen, raden we u aan een internationaal testament op te stellen. Hoewel een medewerker van een notariskantoor een zeer eenvoudige testament voor u kan opstellen, is ons advies om contact op te nemen met een gespecialiseerd advocaat, die een veel completer testament kan schrijven passende bij uw unieke situatie.
Professionele internationale advocaten stellen een testament voor u op, zowel in het Spaans als in het Engels, tegen een betaalbare prijs. U bespaart uw erfgenamen veel moeite, tijd en geld door simpelweg een testament in Spanje te hebben.
Iets anders om rekening mee te houden is de erfbelasting. Het percentage varieert, afhankelijk van verschillende punten, zoals de woonplaats van de overledene en erfgenamen, het geërfde bedrag, het aantal te erven eigenschappen, het aantal erfgenamen en hun relatie met de overledene, enz.
Zodra u hebt besloten om een Spaans testament te laten maken, moet u kiezen tussen de Spaanse wet of de wet uit uw land van herkomst. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat u volgens de Spaanse wet een bepaald bedrag van uw vermogen aan uw kinderen moet overlaten (2/3).
Over het algemeen beschermt het Spaanse erfrechtwet het recht ten gunste van de nakomelingen, voorouders, echtgenoten of partner en personen die financieel afhankelijk zijn van de erflater. Als u echter geen Spaans staatsburger bent, heeft u mogelijk meer of zelfs vrije beschikking over uw vermogen. Om dit te doen, moet u beslissen of u een testament maakt volgens de wetten van uw thuisland en dit specifiek in het document vermeldt.
Afhankelijk van wat u kiest, kunt u beslissingen nemen over uw vermogen, de aanstelling van een testamentaire voogd (als de erflater een ouder of voogd van een minderjarige of gehandicapte persoon is), en andere wensen of uitleg over verschillende beslissingen.
Een goede advocaat zal u nuttige tips kunnen geven en u kunnen adviseren op basis van uw situatie, zodat u gerust kunt zijn, wetende dat uw vermogen wordt achtergelaten zoals u dat heeft gewild, waardoor de erfgenamen geen onnodige bureaucratie achterlaten.
Pellicer & Heredia bieden uitgebreide testdiensten: van het beoordelen van uw testamenten tot het geven van tips over het maken van een testament en het geven van advies over het schrijven ervan, het testament in het Spaans en Engels verstrekken, ervoor zorgen dat uw testament legaal en geregistreerd is (in overeenstemming met uw wensen en met de vereisten van de nieuwe Europese verordening nr. 650/2012), en u helpen met fiscale planning, zodat uw erfgenamen kunnen voorkomen dat ze meer successierechten betalen dan nodig is.

Naar informatie zoeken

Als je een vriend hebt of iemand kent die mogelijk geïnteresseerd is in dit onderwerp, kun je deze tekst delen of verzenden via deze knoppen::

Heeft u meer informatie nodig? We zijn er om je te helpen